.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is het doel van het leven? 

 april 11, 2019

Door  Youri Kramer

Als we naar religies en filosofieën kijken over de hele geschiedenis van de mensheid, is er één vraag die in alle culturen rechtstreeks of zinvol is gesteld.

Deze vraag is:

wat is het doel van het leven?

Omdat wij als mensen het vermogen hebben ontwikkeld om rationeel te denken en onze omgeving te analyseren, zijn we nieuwsgierig geweest naar waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Dit geldt op zowel een relatief niveau, zoals wanneer we willen weten hoe organismen zijn geëvolueerd, en op een absoluut niveau, zoals wanneer we meer brede vragen stellen over betekenis, god en de aard van het universum.

Soms als we een vraag stellen, hebben we een onmiddellijk antwoord nodig. Op andere momenten is de meest geschikte reactie om te overwegen waarom we de vraag in de eerste plaats stellen. Dit is vooral relevant voor deze brede, vaak subjectieve vragen die geen eenduidig ​​antwoord bieden.

Mensen komen zich vragen stellen over het doel van het leven om een ​​aantal verschillende redenen. Misschien zijn ze gewoon van nature nieuwsgierig, of hebben ze onlangs een familietragedie meegemaakt, misschien ondervragen ze hun geloof of gaan ze door een depressie en zijn ze op zoek naar een hernieuwd gevoel van betekenis.

Hoe het doel van je leven te vinden

Om te vinden, zul je wat moeten graven. Omdat er zoveel antwoorden op deze vraag zijn, is het belangrijk dat je degene vindt die resoneert met jou. Het moet je voldoende gevoel geven dat het voldoet aan je behoefte om die vraag te stellen. Zoals ik al zei, begint dit met weten waarom je het doel van het leven in de eerste plaats wilt weten.

Hier is hoe je de grote vraag kunt beantwoorden: Wat is het doel van het leven …

Het doel van het leven is om gelukkig te zijn

“Geluk kan niet worden gereisd, in bezit genomen, verdiend, versleten of geconsumeerd. Geluk is de spirituele ervaring van elke minuut leven met liefde, gratie en dankbaarheid. “Denis Waitley

Een van de meest voor de hand liggende conclusies die we kunnen trekken, is de behoefte om gelukkig te zijn. De populaire psychologie zal geluk vaak bevorderen als de hoogste deugd, en dit komt ook tot uiting in de reguliere boeddhistische leringen, zoals die van de Dalai Lama. Helaas weten we vaak niet precies wat geluk is en daarom is het moeilijk te vinden. Om te weten hoe je geluk kunt vinden en of het een geschikt doel voor je leven is, moet je eerst ontdekken wat geluk voor jou betekent. Als je eenmaal een kristalhelder beeld hebt van wat dat ook is, kun je er achteraan gaan en kijken of het je een gevoel van doel geeft dat de grote vraag beantwoordt.

Het doel van het leven is om een ​​erfenis achter te laten

“Alle goede mannen en vrouwen moeten de verantwoordelijkheid op zich nemen om legaten te creëren die de volgende generatie naar een niveau brengen dat we ons alleen maar konden voorstellen.” – Jim Rohn

In de hypercompetitieve wereld waarin we leven, een erfenis nalaten wordt vaak impliciet naar voren gebracht als de hoogste deugd. Verlaten van een erfenis is een manier waarop we ons gewaardeerd voelen in de samenleving en herinnerd zullen worden nadat we weg zijn. Dit hoeft echter niet op grote schaal iets te bereiken, zoals het opbouwen van een zakenimperium of een succesvolle atleet worden – het kan simpelweg betekenen dat je een gezin gaat stichten en de wereld een iets betere plek laat dan toen je hier kwam.

Het doel van het leven is om van anderen te houden

“Niet alleen gaan zelfliefde en liefde voor anderen hand in hand, maar uiteindelijk zijn ze niet te onderscheiden.” – M. Scott Peck

Alle belangrijke filosofieën en religies hebben het belang van liefde onder de duim gehouden. Liefde lijkt een genezende factor te zijn voor menselijk lijden en iets dat ons verbindt in tijd en cultuur. Wanneer we onvoorwaardelijk van anderen kunnen houden, zien we onze omgeving op natuurlijke wijze een stabielere en vruchtbaardere plek worden, en de lens waardoor we de wereld zien, is positiever en productiever.

Het doel van het leven is om je eigen betekenis te creëren

“Het leven heeft geen betekenis. Ieder van ons heeft betekenis en we brengen het tot leven. Het is zonde om de vraag te stellen wanneer jij het antwoord bent. “- Joseph Campbell

Sinds Nietzsche de dood van God meer dan honderd jaar geleden voorstelde, hebben we een dramatische achteruitgang gezien in de wijdverspreide reguliere adoptie van wereldreligies. Wat is gevolgd, varieerde sterk, echter in seculiere samenlevingen zijn existentialisme en humanisme twee filosofieën die relatief populair zijn geworden. Deze ideologieën stellen voor dat betekenis iets is dat we creëren, niet iets dat ons wordt gegeven door een hogere macht. Het doel van het leven daarom volgens de existentialistische filosofie, is om je eigen betekenis te creëren en tot bloei te brengen.

Het doel van het leven is om een ​​positief verschil te maken

“Streef ernaar om elke dag een verschil te maken in iemands leven, inclusief die van jezelf.” Dow Zantamata

Een positief verschil maken lijkt misschien een cliché en een ondoenlijk doel, maar als we ons inspannen om doe dit op een praktisch niveau, de betekenis volgt, omdat we de vruchten van onze arbeid in real time zien. Nogmaals, het is noodzakelijk om te benadrukken dat het maken van een positief verschil niet groot hoeft te zijn. We zijn geconditioneerd door sociale media en populaire cultuur om te denken dat alleen een grootschalige invloed het nastreven waard is, maar de realiteit is dat kleine, zichtbare veranderingen vaak persoonlijker voldoening schenken.

Het doel van het leven is om een ​​verscheidenheid aan ervaringen te hebben

“Twintig jaar later zul je meer teleurgesteld zijn door de dingen die je niet hebt gedaan dan door de dingen die je deed.” – Mark Twain

Een andere manier waarop we doel in het leven kunnen vinden is om een ​​rijke en bevredigende reeks ervaringen te hebben. Voor zover we kunnen bepalen, is er maar één leven, tenminste in deze specifieke vorm. Betekenis wordt daarom gecreëerd wanneer we de gave van onze menselijke ervaring vieren met onze vijf zintuigen. Reizen, entertainment, liefde, relaties, goed eten en nieuwe ervaringen zijn allemaal manieren waarop we dat kunnen doen. Hoewel niet iedereen over dezelfde middelen beschikt om dit te doen, kunnen ze toch kansen grijpen in hun eigen leven als ze echt willen leven zonder spijt.

Het doel van het leven is om iets belangrijk genoeg te vinden om lijden te rechtvaardigen.

“Als er überhaupt betekenis is in het leven, dan moet er betekenis zijn in lijden.” – Viktor Frankl

Lijden is een onvermijdelijk deel van het leven, en begrijpelijk genoeg brengt het veel van mensen om doel en betekenis ter discussie te stellen. Er zijn een aantal verschillende benaderingen van lijden. Oosterse filosofieën zoals het boeddhisme en het hindoeïsme geloven dat de zin van het leven is om aan de cyclus van lijden te ontsnappen. Dit gebeurt via het Achtvoudige pad of de filosofie Yoga. Aan de andere kant is een westerse interpretatie, zoals die van Viktor Frankl en Friedrich Nietzsche, het vinden van iets in het leven dat het lijden rechtvaardigt. Nietzsche vatte dit samen in zijn beroemde uitdrukking “Hij die een waarom heeft om te leven kan bijna elk hoe dragen.”

Uiteindelijk zijn er een aantal antwoorden op de vraag: wat is het doel van het leven. Gelukkig voor ons hebben we toegang tot onbeperkte boeken die zijn geschreven door mensen die veel meer tijd en energie aan de kwestie hebben besteed dan ooit mogelijk was. Door deze boeken te lezen, hun ideeën te bespreken en na te denken over de ervaring, kunnen we in de loop van de tijd misschien een antwoord vinden dat bij ons resoneert.

 

Youri Kramer


Your Signature

Gerelateerde berichten:
Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch