.st0{fill:#FFFFFF;}
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"70cf1":"Royal Blue"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Word Financieel intelligent en maak de beste geldkeuzes.

Ontdek hoe je makkelijk geld kunt besparen, meer geld kunt gaan verdienen en hoe je een vermogen kunt opbouwen. Stapsgewijs naar een financieel gezonder leven.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"55c7c":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"55c7c":{"val":"var(70cf1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"55c7c":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Ontdek de mogelijkheden

Klimmen één van de beste sporten voor meer zelfvertrouwen 

 april 22, 2019

Door  KramerTalks

De positieve effecten van sport en lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Aandoeningen zoals angst en depressie komen bijvoorbeeld vaak voor als gevolg van onevenwichtigheden in serotonine en van regelmatige lichaamsbeweging is aangetoond dat deze op de lange termijn het serotoninegehalte verhoogt.

En dan is er het sociale aspect van sport.

Veel mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid en welzijn hebben te maken met lange periodes van isolatie en eenzaamheid. Afgezien van de positieve effecten op het lichaam, kan sport in feite een uitlaatklep bieden om gelijkgestemde mensen regelmatig te ontmoeten, zonder de druk van een strikt ‘sociale’ situatie, zoals bijvoorbeeld vrienden ontmoeten in een bar.

Met deze potentiële voordelen zijn er echter ook enkele nadelen. ”

Het belangrijkste is dat jij je misschien afvraagt ​​welke sport het beste voor jou is?

Veel mensen zijn geïntimideerd door sportscholen en de waargenomen giftige mannelijkheid van dergelijke instellingen. Evenzo komen teamsporten, hoewel geweldig voor het bieden van de gemeenschap en de sociale afzetmarkt voor mensen met psychische problemen, vaak over als een grote toewijding die wekelijks plaatsvindt. Zoals je je kunt voorstellen, is dit niet geweldig voor iemand met onvoorspelbare periodes van angst.

Daarom geloven we dat klimmen een van de beste sporten is om de geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Hier zijn vijf redenen waarom:

Perfect voor beginners, gevorderden en gevorderde klimmers.

Klimmuren en clubs op en neer door het land bieden programma’s voor de beginner, de gematigde klimmer en de klif liefhebber.

Boulderen is vooral goed voor beginners en sociale klimmers. Deze vorm van de sport richt zich meer op de moeilijkheidsgraad van de klim dan op de hoogte. Daarom is er weinig uitrusting nodig, afgezien van klimschoenen en wat krijt voor de handen (die beide in bijna alle indoor klim faciliteiten kunnen worden gehuurd).

Vanwege de aard van het klimmen (het kan zijn dat je een paar minuten moet wachten tot iemand een route heeft voltooid die je wilt beklimmen), is de gemeenschap bijzonder behulpzaam. Klimmers doen het alleen, werken samen of ondersteunen elkaar spontaan terwijl ze wachten. Als zodanig is etiquette essentieel en is de overheersende sfeer vaak een vriendelijke en inclusieve, ongeacht het vermogen.

Klimmen is het hele jaar door mogelijk.

Natuurlijk, als je een groep klimmers hebt en voldoende ervaring hebt, is buiten klimmen geweldig. Het is een manier om contact te maken met anderen, teamwerk te ontwikkelen en boven alles te genieten van het buitenleven.

Wanneer het echter regent of het weer altijd slecht is, moeten klimmers ergens anders zoeken. Dankzij de stijgende populariteit van de sport is er een explosie van het aantal indoor klim faciliteiten. Kort gezegd betekent dit dat er een voorziening in jouw directe omgeving moet zijn, wat betekent dat je ongeacht het weer kunt klimmen.

Dit is zelfs nog beter voor patiënten met depressies, die in de winter vaak het zwaarst worden getroffen door het gebrek aan motivatie om naar buiten te gaan. Dit verhoogt natuurlijk de kans op eenzaamheid en isolatie.

Het hebben van een ruimte waarop je kunt vertrouwen, die vriendelijk en exclusief is, evenals een uitlaatklep voor lichaamsbeweging, kan cruciaal zijn bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid gedurende dergelijke maanden.

Klimmen kan net zo sociaal zijn als je wilt.

Klimmen kan net zo gemakkelijk alleen, met vrienden of spontaan met een groep vreemden worden voltooid. In een binnenfaciliteit klimt iedereen verschillende delen van dezelfde muur. Dit betekent steevast dat je sociale connecties maakt met andere klimmers, hoe vluchtig deze ook zijn. De demografie van het klimmen is ook fantastisch gevarieerd, over leeftijd, geslacht en sociale grenzen. Omdat er geen enkele ‘soort persoon’ is die klimt, zul je zeker nieuwe mensen tegenkomen.

Klimmen is gebaseerd op tastbare doelen

Een deel van de aantrekkingskracht van klimmen voor velen zijn de doelen die klimmers zichzelf kunnen stellen terwijl ze een muur beklimmen. Je komt er snel achter welke routes je gemakkelijk vindt en welke moeilijker zijn. Zodra je je niveau hebt gevonden, is het een kwestie van jezelf pushen om die lastige routes te voltooien die je in het verleden zijn ontweken.

In de meeste indoor-faciliteiten hebben verschillende routes een kleurcodering op basis van moeilijkheidsgraad, zodat je elke week kunt zien welke verbeteringen je aanbrengt. Wat meer is, als je een week vindt waarin je bijna een muur hebt voltooid, maar de top niet helemaal kunt bereiken, heb je een nieuw doel ontdekt om naar te streven. Deze doelgerichte structuur is fantastisch voor mensen met een gebrek aan richting in hun leven, zoals vaak wordt gemeld door mensen met eenzaamheid en angst.

De metafoor van klimmen

Het holistische aspect van klimmen “” wat het voor ons persoonlijk betekent, en hoe het onze sociale en fysieke gezondheid verbeterd “” is ook belangrijk.

Klimmen is letterlijk het proces van naar boven streven om zelf gestelde doelen en doelen te bereiken. Als dit een beetje cliché en cheesy klinkt, is dat omdat het is. Maar er is hier een belangrijk punt.

Herhaalde psychologische studies in toepassing op welzijn en fitness hebben aangetoond dat zelfbeeld een cruciale factor is in hoe waarschijnlijk het is dat mensen fitnessactiviteiten gaan ondernemen, en met de sociale wereld in het algemeen.

Als een persoon die voorheen worstelde met depressie en een laag zelfbeeld zichzelf nu ziet als ‘iemand die klimt’, en die structuur heeft om zichzelf wekelijks nieuwe doelen te stellen, tonen de studies aan dat hun zelfvertrouwen, algemene gevoelens van positiviteit, en welzijn zijn aanzienlijk verbeterd.

Natuurlijk komt dit allemaal neer op hoe vriendelijk, ondersteunend en inclusief de klim gemeenschap is, waardoor het waarschijnlijker is dat mensen aan de sport beginnen. Het is veilig om te suggereren dat je, terwijl je de muur beklimt, ook jezelf opbouwt, mentaal, fysiek en sociaal.

 

KramerTalks


Your Signature

Gerelateerde berichten:
Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"07932":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"07932":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"07932":{"val":"rgb(72, 154, 247)","hsl":{"h":211,"s":0.91,"l":0.62}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

Get in touch